Τελετή ονοματοδοσίας 2 νεότευκτων Παράκτιων Περιπολικών σκαφών Λιμενικού Σώματος, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (Φωτογραφίες - Βίντεο)

DSC_7585.jpg
Share:    

Συνεχίζεται η αναβάθμιση του επιχειρησιακού στόλου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Με τη σημερινή τελετή ονοματοδοσίας, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εντάσσονται στον στόλο του Λιμενικού τα ΠΠΛΣ 900 και ΠΠΛΣ 910. Πρόκειται για τα δύο από τα τέσσερα Ταχύπλοα Παράκτια Περιπολικά Πλοία τύπου P355 που αναμένεται να παραλάβει το Σώμα έως το τέλος του 2021.


Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε την 22.01.2019 ανάμεσα στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και την εταιρεία «CANTIERE NAVALE VITTORIA S.P.A.» η οποία εδρεύει στην Ιταλία. Η συνολική αξία και των τεσσάρων σκαφών ανέρχεται στα 55.560.000 εκατ. ευρώ.


Η χρηματοδότηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ειδικής Δράσης Εξοπλισμού FRONTEX του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, με Συμμετοχή 90% και Εθνική Συμμετοχή 10%.
Τα σκάφη έχουν ναυπηγηθεί στην Ιταλία με προδιαγραφές:
• Ολικό Μήκος: 38,60 μέτρα.
• Ολικό Πλάτος: 7,45 μέτρα.
• Μέγιστη Ταχύτητα: Άνω των 35 κόμβων.
• Υπηρεσιακή Ταχύτητα: Άνω των 32 κόμβων.
• Μέγιστη ακτίνα ενέργειας με την οικονομική ταχύτητα: άνω των 1.000 ν.μ.
• Επιχειρησιακή Ικανότητα (Sea State) με κατάσταση θαλάσσης 5 κατά Douglas.
• Αριθμός Επιβαινόντων: 32 άτομα (12 μέλη πλήρωμα + 20 επιβάτες/διασωθέντες).
• Μέσο πρόωσης: Δύο (02) σύγχρονοι ναυτικοί κινητήρες.
• Καύσιμο: Diesel ναυτικού τύπου.


Εκπονήθηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, έτσι ώστε να καλύπτουν στο ακέραιο τις επιχειρησιακές ανάγκες του Φορέα.
Τα σκάφη αυτά διαθέτουν σύγχρονο μηχανολογικό και ναυτιλιακό εξοπλισμό, σύγχρονα μέσα επιτήρησης και αστυνόμευσης του θαλασσίου πεδίου, καθώς επίσης και βοηθητικό ταχύπλοο (Tender) μήκους 7,5 μέτρων, ταχύτητας άνω των 40 κόμβων, αυτονομίας 100 ναυτικών μιλίων και μεταφορικής ικανότητας οκτώ ατόμων.


Επίσης, κάθε σκάφος φέρει δύο πλήρως τηλεχειριζόμενους σταθμούς ελαφριών πυροβόλων όπλων, σύγχρονα ψηφιακά συστήματα επιτήρησης – παρακολούθησης τελευταίας τεχνολογίας, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο 20 άτομα και δύο φορεία για τη μεταφορά ασθενών – τραυματιών.
Το μέγεθος των εν λόγω σκαφών, σε συνδυασμό με τα άλλα επιχειρησιακά τους χαρακτηριστικά, τους επιτρέπει να προσεγγίζουν σχεδόν όλα τα λιμάνια, καθιστώντας τα ιδανικά εργαλεία μίας νησιωτικής χώρας όπως η Ελλάδα.


Ομιλία Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη:


Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για μία σημαντική και ξεχωριστή τελετή.
Σημαντική, γιατί παραλαμβάνουμε δύο ακόμα υπερσύγχρονα περιπολικά σκάφη, με τα οποία ενισχύεται το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή. Η ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Σώματος, ήταν μία από τις σημαντικές προτεραιότητες που θέσατε κύριε Πρωθυπουργέ, αμέσως μόλις ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση της χώρας.  
Λειτουργώντας στην κατεύθυνση αυτή:
- Υλοποιούμε με γρήγορους ρυθμούς ένα ευρύ και ολοκληρωμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, που ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ και είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε από τα Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, αλλά και από προγράμματα του ΕΣΠΑ, αυξημένη χρηματοδότηση για την επόμενη περίοδο για προμήθεια πλωτών και χερσαίων μέσων, αναβάθμιση εξοπλισμού, αλλά και συστήματα επικοινωνιών και πληροφοριών.
- Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, παραλαμβάνουμε εντός του έτους 2 ακόμα όμοια περιπολικά σκάφη, ενώ ξεκινάμε σε δύο μήνες τη σταδιακή  παραλαβή 15 ακόμα νέων σκαφών μήκους 17 μέτρων και ακολουθούν διαγωνισμοί  για 8 επιπλέον σκάφη 17 μέτρων και 2 πλοία άνω των 30 μέτρων. Ο σχεδιασμός αυτός οδηγεί σε μια ριζική ανανέωση του στόλου.    
- Προκηρύσσουμε πριν το τέλος Απριλίου διεθνή διαγωνισμό για το Εθνικό Σύστημα Ελέγχου Θαλάσσιας Κυκλοφορίας (VTMIS), προκειμένου  να αναβαθμιστεί η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.  
- Αυξήσαμε, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, τις οργανικές θέσεις του Λιμενικού Σώματος κατά 1.500, από τις οποίες οι 900 αφορούν το Αιγαίο.  
- Επιλύσαμε σειρά προβλημάτων, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των γυναικών και των ανδρών του Σώματος.
- Ενισχύσαμε το δυναμικό του Λιμενικού Σώματος στο Αιγαίο.
- Προχωράμε το έργο του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης. Εντός του 2022 ξεκινάει η υλοποίηση του. Ένα έργο τεράστιας εθνικής σημασίας, που ενισχύει αποφασιστικά την προστασία των θαλασσών και των συνόρων μας   και  συνιστά ακρογωνιαίο λίθο για την επιχειρησιακή δράση του Λιμενικού Σώματος.  

Η ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, ο σωστός επιτελικός σχεδιασμός και βεβαίως το αίσθημα ευθύνης, η εμπειρία και η αποφασιστικότητα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, έχουν οδηγήσει στην ιδιαιτέρως αποτελεσματική  φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της πατρίδας μας, με τις μεταναστευτικές ροές να έχουν μειωθεί 85% το 2020, σε σχέση με το 2019  και  90% το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.  

Είναι μάλιστα ακόμα πιο σημαντικό, το ότι τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα, συνδυάζονται με την τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με ευαισθησία  και με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.
Η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα, που αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα προστατεύει αποτελεσματικά.


Κυρίες και κύριοι,


Είναι, ταυτοχρόνως, ξεχωριστή η σημερινή τελετή, αφού τα δύο νέα σκάφη φέρουν τα ονόματα δύο ηρώων του Λιμενικού Σώματος. Δυο γενναίων ανδρών, που έπεσαν στην πρώτη γραμμή για τη Ελλάδα.
Του Πλωτάρχη Γεώργιου Κωτούλα, που  εκτελέσθηκε το  1942 από τις Γερμανικές αρχές κατοχής και του Λιμενοφύλακα Μαρίνου Ζαμπάτη, που έπεσε το 1997, σε μάχη με λαθρέμπορους που προσπαθούσαν να παραβιάσουν τα σύνορα μας. Ως έμπρακτη απόδειξη της τιμής που οφείλουμε στον Μαρίνο Ζαμπάτη, βρίσκομαι σήμερα, 24 χρόνια μετά, στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι έχουμε προωθήσει τις αναγκαίες πράξεις προκειμένου να του απονεμηθεί ο αποστρατευτικός βαθμός του Πλωτάρχη Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.      
Η Ελλάδα, τιμά τα δύο γενναία στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την προστασία των συνόρων μας. Από σήμερα, η μνήμη  τους θα είναι πολύ πιο έντονη, αφού τα σκάφη με το όνομα τους θα διασχίζουν τις ελληνικές θάλασσες και το παράδειγμα τους θα εμπνέει ακόμα περισσότερο τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος.  
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, θεωρούμε χρέος και ευθύνη μας, να κάνουμε  όσα πρέπει και με την ταχύτητα που πρέπει, ώστε να ενισχύονται συνεχώς  οι υψηλές επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.  Τα νέα σκάφη, που παραλαμβάνουμε σήμερα,  συμβάλλουν σημαντικά  στην κατεύθυνση αυτή.


Θέλω να σας ευχαριστήσω, γιατί διευκολύνετε την επίτευξη των στόχων μας,


Θέλω να διαβεβαιώσω τόσο εσάς, όσο και κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, ότι  συνεχίζουμε την προσπάθεια μας, με  αυξανόμενη ένταση.

Το οφείλουμε στους ήρωες μας.
Το οφείλουμε στην ιστορία μας.
Το οφείλουμε σε ολόκληρο τον Ελληνικό λαό.


Γιάννης Πλακιωτάκης ΥΝΑΝΠ Λιμενικό Σώμα Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ΠΠΛΣ 900 ΠΠΛΣ 910

Σχετικές εικόνες